14/09/2017. Εισήγηση Προέδρου στην Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας την 13η Σεπτεμβρίου 2017
Κες και κοι συνάδελφοι.
Η σημερινή εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. του Ι.Σ.Μ. πραγματοποιείται σε ένα αβέβαιο και ασταθές πολιτικό περιβάλλον, όπως συμβαίνει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα, και όπως είναι αυτονόητο επηρεάζει και τον ιατρικό κλάδο. Επί πλέον είναι πρωτοφανές να έχουν δρομολογηθεί οι εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων, όπως προβλέπονται και να μην γνωρίζουμε τελικά εάν θα δοθεί παράταση στην θητεία των Ιατρικών Συλλόγων. Όπως έχετε πληροφορηθεί αυτό συμβαίνει λόγω της επικείμενης ψήφισης του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της Ιατρικής Νομοθεσίας στην οποία περιλαμβάνεται και η παράταση της θητείας των διοικήσεων των Ιατρικών Συλλόγων κατά 1 έτος από τα 3 έτη στα 4 έτη.
Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να δρομολογήσουμε τις εκλογικές διαδικασίες με βάση και την ανακοίνωση του Π.Ι.Σ. , εκτός εάν αναβληθούν είτε με την ψήφιση του νομοσχεδίου είτε με τροποποίηση νόμου, όπως φημολογείται.
Ο απολογισμός δράσεων που παραθέτουμε στην Γ.Σ. συσχετίζεται με τους άξονες που καταθέσαμε ως παράταξη «Ιατροί Μαγνησίας» προς το εκλογικό σώμα, πριν τις δραματικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου 2014 με βάση τις οποίες μας δόθηκε η εντολή από το εκλογικό σώμα να αναλάβουμε την διοίκηση του Ι.Σ.Μ. Επί αυτών των προτάσεων πρέπει να κριθούμε από τα μέλη του Συλλόγου σε σχέση με τις τότε εξαγγελίες μας. Οι άξονες αυτοί ήταν 5 και όπως αναγράφονταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα ήταν οι εξής:
- «Η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας, της αξιοπιστίας και του κύρους του Ι.Σ.Μ. προς τα μέλη του και προς την κοινωνία. Σκοπός μας είναι να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας με κάθε θεμιτό τρόπο. Συγχρόνως όμως ο Ι.Σ.Μ., εκτός από συνδικαλιστικό όργανο, είναι και σύμβουλος της πολιτείας και της κοινωνίας σε θέματα υγείας. Αυτόν τον ρόλο θα τον υποστηρίξουμε με σθένος αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση».
Με αυτήν την δέσμευση αναδείξαμε στο έπακρο με ανακοινώσεις μας, προβλήματα που αφορούσαν στο περιβάλλον (αέρια ρύπανση, προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, εμβολιασμοί ,καύση RDF από βιομηχανίες κ.λ.π.), ενώ δημιουργήσαμε συνεργασίες και συνέργειες και με άλλους φορείς για τα καυτά θέματα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, χωρίς να υπολογίσουμε δυσαρέσκειες και αντιδράσεις από αυτούς που θίγονταν από τον επιστημονικά ορθό λόγο που αρθρώναμε.
Είναι πολύ ικανοποιητικό για όλους μας να αναγνωρίζεται για αυτά τα θέματα το κύρος και η αξιοπιστία του Ι.Σ.Μ. από την κοινωνία και τους φορείς της και να αισθανόμαστε ότι προσβλέπουν και ακούν με ενδιαφέρον την άποψη του Συλλόγου μας.
- «Η αποφασιστική, δυναμική, τεκμηριωμένη και ανεξάρτητη από δεσμεύσεις παρουσία του Ι.Σ.Μ. στον Π.Ι.Σ. όπου λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις που καθορίζουν την επαγγελματική και επιστημονική μας υπόσταση».
Με την παρουσία μας στον Π.Ι.Σ. καταφέραμε να είναι σεβαστή η άποψη του Ι.Σ.Μ. για τα καυτά θέματα που αφορούν στον κλάδο μας, παρόλο που οι τελικές αποφάσεις και οι πρακτικές του κεντρικού συνδικαλιστικού οργάνου μας, μας απογοήτευσαν και πολλές φορές αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων, αφού χάσαμε όλες τις μάχες, ως κλάδος, όπως ανέφερα στην τελευταία σύσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων που συγκάλεσε ο Π.Ι.Σ. Φαίνεται όμως ότι οι απόψεις και οι συσχετισμοί στον Π.Ι.Σ. αλλάζουν, έστω και με αργούς ρυθμούς, και είμαστε ικανοποιημένοι που συμβάλαμε και εμείς προς αυτήν την κατεύθυνση.
- «Η ουσιαστική και έγκαιρη ενημέρωση των μελών του Ι.Σ.Μ. από το διοικητικό συμβούλιο και τον πρόεδρο του για τις εξελίξεις στον χώρο μας που είναι ραγδαίες, αιφνιδιαστικές και βλαπτικές πολλές φορές για τα δικαιώματά μας. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συντονισμένη ενημέρωση για τους νόμους και τις αποφάσεις που λαμβάνονται από του Υπουργείο Υγείας και αυτό τον ρόλο πρέπει και μπορεί να τον υπηρετήσει ο Ι.Σ.Μ. με σύγχρονους τρόπους ενημέρωσης».
Σε αυτό το θέμα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι , διότι με την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού προγράμματος του Συλλόγου μας δημιουργήσαμε την δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης των μελών μας με την αποστολή e-mail, sms και την δημιουργία twiter και face book, έτσι ώστε να διαχέεται σε όλους η πληροφόρηση για τα θέματα που μας απασχολούν. Συγχρόνως δίνεται η δυνατότητα σε όλους να εκφράσουν την άποψή τους, παρόλο που η συμμετοχή των μελών του Συλλόγου σε αυτό το θέμα δεν είναι ικανοποιητική.
- «Σωστή και συχνή λειτουργία του Πειθαρχικού Συμβουλίου σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας (παρόλο που είναι αναχρονιστικοί) με αποφάσεις αντικειμενικές και δίκαιες για τις περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς μελών του Ι.Σ.Μ».
Είμαστε ικανοποιημένοι που το Π.Σ. δεν χρειάστηκε να συνεδριάσει για θέματα πειθαρχικών παραβάσεων των μελών μας. Αυτό επιτεύχθηκε και λόγω των παρεμβάσεών μας προς μέλη μας που διέπρατταν πειθαρχικά αδικήματα και πείσθηκαν να μην τα συνεχίσουν, αισθανόμενοι ότι δεν έχουν περιθώρια να συνεχίσουν τέτοιου είδους πρακτικές.
- «Ενεργός και δυναμική στήριξη και βοήθεια των πασχόντων συνανθρώπων μας που δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα υγείας και επίλυση αυτών των προβλημάτων με παρεμβάσεις που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε προς οποιονδήποτε αρμόδιο. Συγχρόνως η ιατρική βοήθειά μας και η παρουσία μας όπου χρειαστεί θα πρέπει να είναι εμφανής για να αισθάνεται η κοινωνία ότι ο Ι.Σ.Μ. είναι ο φυσικός της σύμμαχος. Το Ιατρείο Αλληλεγγύης είναι χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της προσφοράς μας και πρέπει να συνεχισθεί και να ενδυναμωθεί».
Συνεχίσαμε την λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης μέχρι που ψηφίσθηκε ο νόμος για την δυνατότητα πρόσβασης των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας στο σύστημα Υγείας και μειώθηκε η προσέλευση σε αυτό. Η απόφαση μας να διακόψουμε την λειτουργία του ήταν συλλογική, αφού συνυπολογίσαμε τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν, ενώ συγχρόνως πιεστήκαμε από την νυν Δημοτική αρχή να παραδώσουμε τον χώρο στον οποίο φιλοξενούμασταν, όπως σας έχουμε ενημερώσει. Συγχρόνως είχαμε ενεργό παρουσία σε ιδρύματα και στο πρόβλημα που προέκυψε με τους πρόσφυγές, ενώ συλλέξαμε είδη ανάγκης για αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.
- «Τέλος είναι αυτονόητο ότι ο Ι.Σ.Μ. θα προασπίσει με σθένος τα δίκαια επαγγελματικά, επιστημονικά και οικονομικά δικαιώματα όλων των μελών του σε οποιονδήποτε χώρο και αν δραστηριοποιούνται, συγκρουόμενος με αποφασιστικότητα με όποιον τα βλάπτει».
Κατά την διάρκεια της θητείας μας αναδείξαμε προς όλους αλλά και συγκρουσθήκαμε για τα προβλήματα που θίγουν τα καλώς εννοούμενα συντεχνιακά μας δικαιώματα και την επίδραση που έχουν αυτά στην επαγγελματική και επιστημονική ύπαρξή μας. Οι συλλογικές μας αποφάσεις γνωστοποιήθηκαν με μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων και δελτίων τύπου προς τον τύπο, στις αρμόδιες αρχές (υπουργείο υγείας,Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 5Η Υ.ΠΕ., διοίκηση Νοσοκομείου κ.λ.π.), στα κόμματα και σε φορείς. Η παρουσία μας ήταν δυναμική σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για θέματα που μας αφορούν, όπως η σύσκεψη με τους βουλευτές του νομού μας στο γραφείο του Συλλόγου μας τον Ιούνιο του 2015 και η δυναμική συμμετοχή μας στην μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τον Φεβρουάριο του 2016 για τον ασφαλιστικό νόμο σε συνεργασία με τους άλλους υγειονομικούς συλλόγους της Μαγνησίας.
Κατά την διάρκεια της θητείας μας προσπαθήσαμε και δημιουργήσαμε συνεργασίες με φορείς και συλλόγους θεωρώντας ότι οι ισότιμες συνεργασίες είναι επωφελείς και αποτελεσματικές για όλους μας.
Προσπαθήσαμε να συσφίξουμε τις σχέσεις των μελών του Συλλόγου μας, συνδιοργανώνοντας με επιτυχία με τον Οδοντιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο εκδηλώσεις κοπής πίτας το 2015 και το 2016. Σε αυτό το θέμα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να επιτύχουμε στενότερες σχέσεις των μελών μας. Προσπαθήσαμε να διοργανώσουμε εκδηλώσεις για τα μέλη μας και το κοινό για θέματα Υγείας με μία πρώτη εκδήλωση με θέματα ιστορία της Ιατρικής, που δεν είχε επιτυχία.
Η απόφασή μας για διοργάνωση συνεδρίου με θέματα ιατρικής δεοντολογίας, βιοηθικής και ιστορίας της Ιατρικής, δεν προχώρησε λόγω αρνητικών συγκυριών και παραμένει ως αίτημα για την πραγματοποίησή της.
Συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα Γ.Α.Κ Μαγνησίας και αφού καταγράψαμε, τακτοποιήσαμε το μεγάλο αρχείο που διαθέτουμε με σκοπό να αναδειχθεί η σημαντική ιστορία του Συλλόγου μας που ιδρύθηκε το 1925 και των σημαντικών ιατρών που διετέλεσαν μέλη του.
Αναδείξαμε το θέμα της διενέργειας επιδημιολογικής μελέτης για τα νοσήματα της περιοχής, ιδίως αυτά του καρκίνου, αντιδρώντας σε ανυπόστατες φήμες και συνομοσιολογικές θεωρίες. Για τον σκοπό αυτό συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Νοσοκομείο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και δρομολογήθηκε η επιδημιολογική μελέτη νοσημάτων της περιοχής μας, που είναι μία πρωτοπόρα πρωτοβουλία σε πανελλήνιο επίπεδο. Σκοπός μας είναι με επιστημονικά δεδομένα να γνωρίσουν όλοι για τα νοσήματα της περιοχής μας, ιδίως αυτά του καρκίνου, προκειμένου να μην διαδίδονται ανυπόστατες φήμες και να γνωρίσουμε ακριβώς τα προβλήματα για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.
Αποτιμώντας την θητεία μας ως Δ.Σ. δηλώνουμε ότι βασίσθηκε στην ανεξαρτησία της από κόμματα, συντεχνίες, συμφέροντα οικονομικά ή άλλα και πορεύθηκε με γνώμονα την ουσιαστική υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας και των δίκαιων συντεχνιακών συμφερόντων μας. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και υπερασπιζόμαστε ως κόρη οφθαλμού την ανεξαρτησία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, διότι έχουμε πλέον απτές αποδείξεις ότι η παρουσία του με αυτόν τον τρόπο χαίρει σεβασμού και εκτιμήσεως από φίλους και μη, ενώ έχει αναβαθμισθεί ο θεσμικός ρόλος που καλείται να επιτελέσει σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε δηλώσει απερίφραστα και στην πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ι.Σ.Α. ότι είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην υποβάθμιση των Ιατρικών Συλλόγων, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση της Ιατρικής Νομοθεσίας που προωθεί η κυβέρνηση με την σύμφωνη γνώμη και της ηγεσίας του Π.Ι.Σ.
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι. Σε αυτούς τους δίσεκτους καιρούς που όλοι μας βιώνουμε με μεγάλη πιθανότητα να χειροτερεύσει η κατάσταση, η σοβαρή και αποφασιστική παρουσία του συλλογικού μας οργάνου που είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, είναι μονόδρομος για την καλύτερη προάσπιση της αξιοπρέπειάς μας και των δικαιωμάτων μας. Ο αναχωρητισμός, ο αρνητισμός και η δυσπιστία σε συλλογικές διαδικασίες καθώς και η ιδιώτευση αποτελούν την χειρότερη λύση για όλους μας.
Η πρόκληση για όλους μας για τα επόμενα χρόνια είναι ο Ι.Σ.Μ. να αποκτήσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια και αξιοπιστία, να γνωρισθούν καλύτερα τα μέλη του Συλλόγου μας μεταξύ τους και να συσφίξουν τις σχέσεις τους περισσότερο, με δράσεις που θα προάγουν την συλλογικότητα που έχουμε όλοι ανάγκη σε αυτά τα εξαιρετικά δύσκολα χρόνια που όλους μας επηρεάζουν.
Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017, προτείνεται οι εκλογές του Συλλόγου μας να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017, μεταθέτοντας κατά μία εβδομάδα την διεξαγωγή τους, προκειμένου οι εκλογικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο.
Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε σε αυτές τις εκλογές , ενδυναμώνοντας με την παρουσία σας, το κύρος και την δύναμη που πρέπει να έχει ο Ι.Σ.Μ., όπως αρμόζει σε έναν από τους μεγάλους και ιστορικούς Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.
Τέλος θέλω να δηλώσω ότι όλοι εμείς που συμμετείχαμε στην διοίκηση του Ι.Σ.Μ. ως παράταξη με την επωνυμία «Ιατροί Μαγνησίας» και μετά από πολύ συζήτηση και σκέψη, συνεκτιμώντας τα δεδομένα που διαμορφώνονται, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στις επικείμενες εκλογές, διεκδικώντας εκ νέου την υποστήριξή σας, προκειμένου να συμβάλουμε στην παγίωση και βελτίωση των θετικών δεδομένων που καταφέραμε όλοι μαζί τα τελευταία χρόνια για τον Σύλλογό μας.
Ευθύμιος Γ. Τσάμης
Πρόεδρος Ι.Σ.Μ.
Έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας, Εγγραφές - Διαγραφές Μελών 2015, 2016, 2017 (αρχείο μορφής PDF)
Στατιστικά συνεδριάσεων Ι.Σ.Μ. 2015, 2016, 2017 (αρχείο
μορφής
PDF)